The Woodland Experience

Year | 2006
Location | Ecclesall Woods, Sheffield, UK
Client | Sheffield City Council, Parks and Countryside Service together with Handspring Designs Ltd

The Woodland Experience Project has been a success Live project. Working together with Ecclesall Sawmill and Handspring Designs the students developed masterplan for the site, a compost toilet and a canopy to be used as shelter between two of the existing containers on site. The projects received wide publicity, with the compost toilet winning second place in the AJ Small Projects Awards, 2007. This has helped attract interest to the site and raising the profile of the businesses ventures located there.
Using the knowledge acquired from researching timber construction the students created two structures at the sawmill site. Design was a high priority as timber constructions in a rural setting are often expected to be vernacular and traditional.
The  Canopy is located between two existing containers on site providing needed shelter for the storage and workshops in close proximity.

The Composting Toilet  was built using wood sourced from the local woodland. It has been designed to be durable and able to facilitate privacy. The students solution went a step further, incorporating a reciprocal timber construction. Using the twisting nature of the structure, the toilet provides direct visual links to the surroundings, whilst protecting the user from external observers.

The masterplan developed by the students has fed into the developed masterplan by BDR for the site.
  • Credits.

    School of Architecture.
    Stuart McGrath
    Chwee Keong
    Joseph Mackey
    Dave Baldwin
    Chris Brightman
    Emma Kennan
    Leonora Lee-Maske
    Shankari Rajanavanathan
    Chris Richmond
    Tecwyn Roberts
    Joe Tener
    Kim Winston
  • Coordination.
    Prue Chiles