© 2010 admin. All rights reserved. 0304_Cavendish_Centre_1

Cavendish Centre

Year | 2003
Location | Sheffield, UK
Client | Cavendish Cancer Care

The aims of the project were to help our client formulate a vision of a new and ideal integrated cancer care centre, and to produce material to promote the Cavendish Centre, to inform debate about its future possibilities and strengthen its capital appeal.

We set out to educate ourselves about the centre, its people and the building itself, in order to appreciate its ethos and function, collecting opinions through our questionnaire and discussing observations made on visits. The information gathered, involving the hopes and aspirations of staff and patients, provided the material we have used to shape the vision of a new centre. Wider research was carried out into therapy, precedents, and architectural science and psychology.

The group used storyboards as a tool of communication, to discuss our understanding of the process of contacting and visiting the centre, and taking part in different therapies. By working within the context of people, situations and cycles, we developed storyboards into individual spatial proposals by working from the inside outwards, attempting to allow only the ideal ‘essence’ of each room to exert an influence. To do this, we needed to analyse the objective and environmental requirements, but more importantly to interpret the subjective feedback we received from patients.

  • Credits.

    School of Architecture.
    Glen Cheung
    Andrew Gee
    Laura Knight
    Mark McGechan
    Jaqueline Mo
    Lisa Procter
    Neil Reynolds
    Anna Wachtmeister
    Heloise Wood
  • Coordination.
    Jeremy Till