Year | 2016
Location | Greenhill Community Library, Greenhill, Sheffield
Client |  Friends of Greenhill Library

Like many local libraries in the UK, Greenhill Community Library has recently faced the threat of closure. The Friends of Greenhill Library (FROGL), an enthusiastic group of volunteers, have successfully operated the library for the past two years. The project seeks to provide a vision for the future and expand on the library’s ambition to become a community hub.

The role of the live project team has been to foster relationships with potential stakeholders, to increase public awareness of the library’s ambition, to improve library image through rebranding and to offer a variety of design solutions from immediate actions to a long term vision.

The success of the public areas of the library is reflected from user feedback. Therefore this live project identifies areas for potential development of community spaces and focusses on the reconfiguration of ancillary spaces in the back of house to provide vital support to the library as the heart of the community.

Our approach has made use of participatory methods to collect the opinions and ambition of library users through our ‘Open Book’. While our Pop Up Cinema changed the perception of underutilised space through temporary use. This event fostered relationships between the library volunteers and members of the local community, tested the introduction of a permanent cinema club and increased public awareness of the library’s ambition to become a community hub.

This live project has provided the Friends of Greenhill Library with a new image and greater presence within the community as well as tools to take the project forward and gain support from further organisations including a pop up cinema guide, a photographic survey and a phased vision document.

Related posts
CommunityCreative ParticipationFeasibility ReportStrategic PlanningSustainability StrategyToolkit

Goldthorpe Terraces

Working with Barnsley Council to challenge the existing urban environment across four residential terraced streets.
CommunityCreative ParticipationStrategic PlanningSustainability StrategyToolkit

PEAK Pathways

The PEAK Pathways project encompasses the design of a low-carbon forest school shelter, alongside a instructions for construction based on 1-1 prototyping, and a participation package which includes resources for future workshops. The outputs address both the short term needs of the forest school as well as the long term aspirations of the land owner and client.
Feasibility ReportRefurbishmentStrategic PlanningToolkit

Action for Culture

Our proposals look to create a community connection between the buildings and organisations through the enhanced facilities whilst aiding the aspirations and bids for both building’s futures.